Douane krijgt sneller lucht van drugs

De Odor Extracting Device (OED) is een fraai staaltje innovatie. Speciaal ontwikkeld om containers sneller te controleren met speurhonden.

Om ons werk zo goed en efficiënt mogelijk te doen, bedenken we bij de Douane steeds nieuwe slimme oplossingen. Dat is nodig om te kunnen inspelen op bijvoorbeeld de geraffineerde smokkelmethoden die drugscriminelen verzinnen. Een mooi staaltje innovatie is de Odor Extracting Device (OED), speciaal ontwikkeld voor het sneller controleren van containers met speurhonden.

De Douane zet al vele jaren honden in bij de bestrijding van drugssmokkel. De dieren hebben een superieure neus en zijn gespecialiseerd in het onderscheiden van allerlei geuren. Met de OED heeft de Douane een middel in handen om dat uitzonderlijke talent optimaal te benutten. En daarvoor hoeven containers niet eens meer te worden geopend. We stoppen nu een holle, metalen pen door de rubbers van de deuren. Daar gaat een slangetje doorheen, dat is aangesloten op een vacuümpomp. Die pomp zuigt de lucht uit de container, over een watje dat in een glazen potje zit en dat werkt als een zeef: de moleculen blijven hangen aan de vezels. De honden ruiken vervolgens aan de potjes in een ‘carrousel’ van meerdere potjes tegelijk. Dat gebeurt in een gecontroleerde, prikkelvrije en steriele ruimte op de Maasvlakte, zonder wind, geluid, andere geuren of andere afleiding. En met een stabiele temperatuur. Een hond kan binnen 20 seconden 10 potten controleren. Door de reactie van de hond wordt duidelijk welke containers we verder moeten inspecteren.

Meer toepassingen mogelijk
Het controlesysteem is ook te gebruiken voor andere afgesloten ruimtes dan alleen de container. En voor lastige zendingen, zoals bulk, schroot, vloeistoffen en mengladingen. Want criminelen worden steeds slimmer en maken het de Douane steeds moeilijker. Zo mengen ze cocaïne wel met meel, wat je niet op een scanbeeld kan zien. Of ze stoppen drugs in schroot, waar een hond slecht bij kan. Met de OED kunnen we dat soort illegale zendingen makkelijker op het spoor komen.

Bovendien kan de methode op meer locaties worden toegepast dan enkel in de Rotterdamse haven. De Douane beschikt over een speciale vrachtwagen, waarvan het laadgedeelte dezelfde optimale omstandigheden biedt als onze werkruimte op de Maasvlakte. We zijn dus mobiel en flexibel, en kunnen de OED inzetten van de Eemshaven tot aan Vlissingen.

Minder verstoringen logistiek
En zo biedt de OED meer voordelen. De Douane kan er meer controles mee uitvoeren in dezelfde tijd, en hoeft het logistieke proces hiervoor minder te verstoren. We hoeven met deze methode niet langer de verzegeling te verbreken en de goederen te lossen voordat een hond kan controleren. De goederen blijven zogezegd ‘zoals ze zijn’. Dat is ook verzekeringstechnisch beter. Bovendien: als je koelcontainers met fruit niet hoeft open te maken, wordt het rijpingsproces ook niet eerder gestart. Verder kunnen we met de OED veel eerder in het proces controleren, bijvoorbeeld al aan boord van een schip. Daar kan een controlemedewerker dan met een rugzak met potjes naartoe gaan en lucht ‘aftappen’. De Douane kan zo al uitsluitsel geven over de lading nog voordat de containers op de kade staan.

Unieke methode
De aanpak waarbij lucht wordt onttrokken aan containers, is uniek in de douanewereld. Er is dan ook uit de hele wereld belangstelling voor de nieuwe methode, vooral van onze buitenlandse douanecollega’s. Overigens wordt de OED inmiddels ook ingezet om andere zaken dan drugs op te sporen. Denk bijvoorbeeld aan precursoren – chemicaliën waarmee je verdovende middelen kan maken –, tabak en geld. Het middel werkt namelijk bij elke stof en elk product dat moleculen afgeeft.

In aflevering 8 van seizoen 2 van de serie ‘De Douane in Actie’ komt de OED aan bod. De serie is terug te kijken op RTL XL en Videoland.

Palet aan controlemiddelen
De OED past binnen een breed arsenaal aan hulpmiddelen voor verdovende-middelencontroles waarover de douane beschikt. Het wordt dus gecombineerd met het gebruik van speurhonden, en kan ook goed samengaan met bijvoorbeeld de inzet van scan- en detectieapparatuur. Daarnaast heeft de Douane een 25 man sterk landelijk visitatieteam voor intensieve inspecties aan boord van schepen. En een landelijk duikteam voor controles van scheepswanden en -bodems onder de waterspiegel. Verder maken we in toenemende mate gebruik van cameratoezicht, en gaan we op weg naar de inzet van drones voor surveillance op haventerreinen.

Deel dit bericht