De do’s en don’ts bij internetaankopen

Om consumenten bewuster te maken van hun online bestelgedrag startte de Douane dit najaar een voorlichtingscampagne. Uitgangspunt: wij helpen, u checkt.

Hoe herken je webshops die onder het betalen van douanerechten en BTW proberen uit te komen? Of firma’s die online sigaretten of alcoholische dranken aanbieden waarover geen accijns wordt afgedragen? Weet je eigenlijk wel welke producten überhaupt de EU mogen worden ingevoerd? Om consumenten bewuster te maken van hun bestelgedrag startte de Douane deze herfst een voorlichtingscampagne. Uitgangspunt: wij helpen, u checkt.

Kopen bij webshops in het verre buitenland is de gewoonste zaak van de wereld. Mede dankzij campagnes van de Douane is inmiddels bij een groot deel van het online winkelend publiek bekend dat daar risico’s aan kleven. Uit onderzoek blijkt dat zeven van de tien internetkopers weten dat niet alle producten van buiten de EU mogen worden ingevoerd. En negen op de tien weten dat er extra kosten – zoals invoerrechten en BTW – gerekend kunnen worden voor het invoeren van pakketten van buiten de EU.

Ondanks het dus redelijk hoge kennisniveau bij de doelgroep, wil de Douane graag meer aandacht voor een eerlijker en veiliger online handel. Ook al omdat er nog steeds te veel goederen ons land binnenkomen die niet voldoen aan geldende eisen op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu. Denk bijvoorbeeld aan nagemaakte kleding en elektronica, illegale medicijnen en gevaarlijke voorwerpen zoals werpsterren en vlindermessen. Daarnaast zien we veel zendingen met een onjuiste, te lage waarde. Begin oktober is daarom een nieuwe bewustwordingscampagne gestart. De belangrijkste boodschap: bestel je iets online bij een webshop buiten de Europese Unie? Kijk dan welke regels er gelden, en ga niet in op oneerlijke voorstellen. De campagne loopt door tot eind december, ook vanwege de traditionele piek in internetaankopen in de laatste maanden van het jaar.

Consumenten kunnen met al hun vragen over internetaankopen terecht bij onder meer de website van de Douane www.douane.nl/internetaankopen en de BelastingTelefoon Douane. Ook op sociale media (zoals Facebook, Twitter en Instagram) kan iedereen vragen stellen en lezen hoe je eerlijke bestellingen kunt doen.

Deel dit bericht