Kapitale vangst in de kelder

Douanier Nico van Roon en een collega stuitten begin december 2019 op een kleine 1,4 miljoen euro bij een koffercontrole in de ondergrondse bagagehal van Schiphol. Het was verreweg de grootste liquide middelenvondst op de nationale luchthaven tot nu toe.

“De bagagekelder is ons domein; we doen er inspecties op diverse douanerisico’s. Het gaat hoofdzakelijk om drugs, maar we letten ook op bijvoorbeeld geldsmokkel. We kijken naar bepaalde aanknopingspunten op bagagestukken – vooral: waar komt het vandaan, en waar gaat het naartoe? – en pikken er dan een aantal uit de stroom. Die maken we open en halen we helemaal leeg. Je moet bij liquide middelencontroles op alles bedacht zijn, want bundels bankbiljetten kunnen overal verborgen zijn: in shampooflesjes, tussen de bladzijden van een boek, in een slof sigaretten. Maar evengoed in de trekstangen, handvatten of dubbele wanden van de koffer zelf. Smokkelaars zijn bijzonder inventief…”

“In mijn tijd bij de Douane heb ik vaker grote geldbedragen bevonden – wel tot een paar ton – maar de ontdekking in december sloeg alles. Een met huishoudfolie gesealde rolkoffer trok onze aandacht, en dat bleek al gauw terecht. Er zaten plastic zakken in, vol briefjes van 50 euro. We hadden al snel door dat het meer dan 10.000 euro moest zijn, en daarop heb ik direct het liquide middelenteam ingelicht. Mijn collega raadpleegde intussen de systemen van de luchtvaartmaatschappij, en kwam erachter dat deze passagier nog meer ruimbagage bij zich had. In die tas vonden we nog meer stapels geld. Toen we eindelijk uitgeteld waren, kwamen we op een totaal van bijna 1,4 miljoen euro – 24 kilo papiergeld. Er is onmiddellijk beslag op gelegd; de reiziger is meegenomen bij de gate voor verhoor en daarna aangehouden.”

“Een zaak als deze toont aan dat er veel zwart en crimineel geld kan omgaan in het reizigersverkeer. Daarom is het goed dat liquide middelen onlangs is aangewezen als een van de speerpunten van het douanetoezicht.”

Dit interview werd eerder gepubliceerd in het jaaroverzicht ‘Douane Nederland in 2019’.

Deel dit bericht