Haaienvinnen duiken op tussen de vracht

Douanier Annelies Homburg en een collega vonden in 2019 honderden kilo’s vinnen van beschermde haaiensoorten in een cargoloods op Schiphol. De verboden visdelen – afkomstig uit de Cariben en bestemd voor het Verre Oosten – eindigden niet in de soep, maar in een vuilverbrandingsoven.

“In het verleden deed ik zelf goederencontroles op de luchthaven; tegenwoordig stuur ik medewerkers in het fysiek toezicht aan vanuit het werkverdeelpunt van Douane Schiphol Cargo. Begin maart zaten we echter met overbezetting op kantoor, dus besloten een collega en ik weer eens het veld in te gaan. We kregen al gauw een melding van de afdeling Pre-Arrival dat er een zending uit Cuba was binnengekomen, op doorreis naar China. Bij de routing Midden-Amerika-Azië is er een verhoogd risico op bijpak van verdovende middelen, dus de vraag was of we even wilden gaan kijken.”

“Toen we in de loods naar de betreffende dozen liepen, roken we al van ver een penetrante, vissige lucht. Op de bijbehorende documenten stond dat de inhoud bestond uit zeekomkommers. Die bleken er ook in te zitten, maar we troffen vooral gedroogde haaienvinnen aan. We voelden meteen nattigheid, en hebben er snel een vraagbaak Flora & Fauna bij gehaald. Die constateerde dat de benodigde CITES-vergunning ontbrak, en zette de partij stop. Later bleek uit onderzoek dat het ging om lichaamsdelen van twee beschermde soorten: de zijdehaai en de grote hamerhaai. De vinnen – in totaal meer dan 200 kilo – zijn in beslag genomen door RVO.nl, en afgevoerd naar een destructiebedrijf. Heel veel media hebben over de vondst bericht.”

“Als dierenvriend ben ik er trots op dat ik bij deze zaak betrokken ben geweest, al was het min of meer toevallig. De vinnen waren gestroopt van levende wilde haaien, die een langzame en pijnlijke dood zijn gestorven. Ik hoop dat het werk van de Douane eraan bijdraagt dat dergelijke gruwelijke praktijken stoppen.”

Dit interview werd eerder gepubliceerd in het jaaroverzicht ‘Douane Nederland in 2019’.

Deel dit bericht