Crystal meth en ketamine tussen de kippenpoten

Johan Pakes, technisch coach van een Fysiek Toezicht-team, haalde in 2019 een megapartij synthetische drugs uit een pallet met diepgevroren drumsticks. Een vangst die begon bij de tip van een transportbedrijf, dat de vracht naar het Verenigd Koninkrijk had moeten vervoeren.

“Als Douane vervullen we onze opdracht vooral aan de buitengrens; in het binnenland hebben we alleen een taak op grond van de Accijnswet. Toch zijn daar allerhande plekken – denk aan industrieterreinen – waar goederen worden overgeslagen en waar dingen gebeuren die voor ons relevant zijn om te weten. Alleen: onze dienst kan niet overal tegelijk zijn. Daarom investeren we sinds enkele jaren in contacten met transportfirma’s op voor ons relatief onbekende vertrek- en bestemmingslocaties. We voeren oriënterende gesprekken met zo’n bedrijf: is het betrouwbaar, wil het zich aan de regels houden, kan het misschien iets voor ons betekenen?”

“Hebben we een positieve indruk van de onderneming, dan kunnen we het management vragen of men de oog-en-oor-functie van de Douane op zich wil nemen. Oftewel: of men het bij ons wil melden, als er vracht voor uitvoer wordt aangeboden die niet helemaal koosjer lijkt. Zo ja, dan geven wij een lijst met indicatoren die kunnen wijzen op bepaalde douanerisico’s. Veel marktpartijen kiezen ervoor met ons samen te werken, omdat ook zij het belang daarvan zien. Ze wensen niet geassocieerd te worden met illegale goederen, en willen niet dat hun personeel erdoor in de problemen komt.”

“Signalen van logistieke dienstverleners kunnen heel wat losmaken, weet ik uit ervaring. Via via ontving ik een melding over een partij bevroren kippenbouten voor Engeland, waarbij het transportbedrijf in kwestie om allerlei redenen bedenkingen had. Toen ik met een controlekoppel poolshoogte ging nemen – bijgestaan door een hondengeleider met speurhond en een scanoperator met scanapparaat – bleek dat wantrouwen terecht: we ontdekten 300 kilo crystal meth en 18 kilo ketamine tussen het vlees. Er kwamen al snel meer douanecollega’s om ons te assisteren, FIOD-rechercheurs voor het gerechtelijk onderzoek en politiemensen voor onze veiligheid. Niet overdreven, als je bedenkt dat de drugs een enorme straatwaarde hadden. Al met al kun je gerust spreken van een waardevolle tip.”

Dit interview werd eerder gepubliceerd in het jaaroverzicht ‘Douane Nederland in 2019’.

Deel dit bericht