Dure dranken voor Damascus

Controlemedewerker Roy Mulder voerde in 2019 enkele gepeperde gesprekken met de directie van een grote drankendistributeur. Het bedrijf had honderden liters exclusieve whisky naar Syrië willen verschepen, wat verboden is volgens EU-Verordening 2012/36.

“Toen de Douane begin 2019 tienduizenden liters wodka voor de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un onderschepte in de Rotterdamse haven, was dat wereldwijd in het nieuws. Aangenomen wordt dat dictatoriale heersers zich met luxe goederen proberen te verzekeren van de loyaliteit van hun aanhangers. Niet voor niets gelden voor veel van die zaken handelsrestricties in het kader van sanctiewetgeving.”

“Maanden later was ik zelf betrokken bij een vergelijkbare case. Een collega was bij een controle van een container vol alcoholhoudende dranken voor Syrië gestuit op een partij van ruim 1.300 flessen zeer exclusieve whisky – met een prijs tot dik 250 euro per stuk. De CDIU had de zending stopgezet, en mij opdracht gegeven zo snel mogelijk bij het uitvoerende bedrijf langs te gaan. Dat bleek een internationale distributeur van dranken te zijn, die zelf als douane-expediteur optrad. Een marktpartij van dat kaliber had moeten weten dat deze vracht niet naar Syrië mocht. Toen ik met het management om de tafel zat voor een pittig overleg, erkende men dit ook schuldbewust. Om herhaling te voorkomen, heeft men allerlei interne procedures aangepast – zo zijn er red flags ingebouwd bij de order desk. Als Douane monitoren we of het bedrijf zich nu wel netjes aan de regels houdt. Overigens loopt het onderzoek in deze zaak nog; in de tussentijd heeft de onderneming de whisky zelf in bewaring.”

“In dit soort gevallen zijn klanten meestal zeer bereid tot meewerken, omdat ze beducht zijn voor de consequenties. Er kunnen hen namelijk stevige straffen boven het hoofd hangen – van hoge boetes tot jarenlange detentie. En er is nog een serieus risico: als bedrijven sancties schenden en het komt in de publiciteit, dan kunnen ze enorme imagoschade lijden.”

Dit interview werd eerder gepubliceerd in het jaaroverzicht ‘Douane Nederland in 2019’.

Deel dit bericht