Sportschoenen met een luchtje

Vraagbaak IER Rob Dedel was in 2019 betrokken bij de onderschepping van bijna 3.000 paar nep-Nikes op de Maasvlakte. De verzender van de sneakers probeerde de autoriteiten op een wel zeer listige wijze om de tuin te leiden.

“Er komt hier in de haven veel zogenoemd lage waarde textiel en schoeisel aan, vooral uit Azië. Het gaat om kleding en schoenen die niet tegen het juiste tarief zijn aangegeven, zodat er te weinig douanerechten worden afgedragen. Het vermoeden bestond dat dit ook voor deze partij gold, en daarom was de zending geselecteerd voor een fysieke controle. De collega die de opname deed, zag echter al gauw iets eigenaardigs aan de sportschoenen: er zaten een soort stickers aan de zijkant, met een fantasienaam in vreemde letters er op. Toen hij zo’n label verwijderde, kwam er een Nike-logo tevoorschijn. Dat wees er op dat er mogelijk namaak in het spel was. Daarom werd ik erbij geroepen.”

“Zoals standaard in dit soort gevallen, heb ik een proces-verbaal van bevinding opgemaakt en een hele reeks digitale foto’s gemaakt: van de verpakking, de binnenkant van de doos, de merknaam, de swoosh, de zool en alle etiketten… Al deze informatie heb ik naar de collega’s van team IER in Groningen gemaild, die het op hun beurt hebben doorgezet naar de merkhouder. Die oordeelde dat het inderdaad inbreuk-makende goederen betrof.”

“De fabrikant is een civiele procedure gestart tegen de ontvanger van de sneakers, wat gangbaar is in dergelijke situaties. De uitkomst is vaak hetzelfde: de ontvanger doet afstand van de goederen, waarna deze onder ambtelijk toezicht worden vernietigd. Dat gebeurde ook nu. Overigens is ‘vernietigd’ niet helemaal het goede woord. Negentig procent van alle in Nederland in beslag genomen merkvervalste artikelen gaat naar een sociale werkvoorziening in Goes voor demontage en recyclage. Schoenen worden meestal vermalen tot herbruikbare grondstoffen.”

Dit interview werd eerder gepubliceerd in het jaaroverzicht ‘Douane Nederland in 2019’.

Deel dit bericht