Ga er maar eens goed voor zitten

Begin 2020 start op RTL 5 de serie ‘De Douane in Actie’, waarin diverse douaniers op de voet worden gevolgd bij hun drukke dagelijkse werkzaamheden.

Vanaf 7 januari 2020 kan heel Nederland vanuit z’n luie stoel kennismaken met het dynamische werk van de Douane, in al z’n facetten. Dan start op RTL 5 de serie De Douane in Actie, waarin diverse douaniers op de voet worden gevolgd bij hun drukke dagelijkse activiteiten.

Wat komt er allemaal kijken bij een 100%-controle van een risicovlucht op luchthaven Schiphol? Waarom zoeken controleambtenaren zo naarstig naar namaakmedicijnen in pakketpost? Welke verboden goederen worden nog meer aangetroffen in koerierszendingen? Wat gebeurt er als tassenvol drugs worden gevonden achter de deuren van een zeecontainer? Hoe leidt je een springerige pup op tot een op-en-top speurhond? De achtdelige real life reeks Douane in Actie geeft antwoord op deze en talloze andere vragen.

Camerateams van productiemaatschappij Simpel Media keken maandenlang mee over de schouders van tientallen douanemedewerkers. Het was voor het eerst dat de Douane een externe partij toestemming gaf om z’n bedrijfsprocessen zo intensief te filmen. “We krijgen geregeld verzoeken van tv-makers om mee te werken aan programma’s over onze organisatie”, vertelt algemeen directeur Nanette van Schelven. “Tot nu toe gingen we daar niet op in, omdat producenten steevast wilden inzoomen op één specifiek aspect van ons werk, of op één locatie – zoals de Rotterdamse haven. De reden waarom we nu wel hebben ingestemd, is dat Simpel Media een breed beeld schetst van wat we allemaal doen, in heel het land. Dat geeft een mooie kijk op onze vele en gevarieerde maatschappelijke taken.”

‘Douane in Actie’, vanaf 7 januari acht weken lang op dinsdagavond om 20.30 uur op RTL 5. Terugkijken kan op www.uitzendinggemist.net.

De beelden in de image-rotator op de startpagina van ‘Douane inZicht’ zijn stills uit de televisieserie.

Deel dit bericht