Brexit: Buddy’s bieden MKB helpende hand

Deskundigen van grote bedrijven helpen MKB’ers bij Brexit-vragen – dat was het idee achter het Brexit Buddy-project. Ook boomkweker Pieter van den Berk plukte er de vruchten van.

Mediacampagnes, roadshows, websites als Brexit-loket en hulpbijBrexit… Geen middel bleef de afgelopen jaren onbeproefd om bedrijven tot actie te manen met het oog op Brexit. Een bijzonder instrument was het Brexit Buddy-project: deskundigen van grote bedrijven helpen MKB’ers bij Brexit-vragen. Eén van de eerste ondernemers die zich lieten adviseren, was boomkweker Pieter van den Berk. “Onze Britse klanten worden van de ene op de andere dag importeur.”

Niet alle ondernemers hebben de tijd, de kennis en de financiële middelen om zich tiptop op Brexit voor te bereiden. Voor hen startte het Brexit Buddy-project, een initiatief van MKB Nederland, VNO-NCW en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Als Buddy’s traden onder meer de Rabobank, ABN AMRO en Evofenedex op. Ook de Douane was op de Brexit Buddy-bijeenkomsten actief om informatie over de gevolgen van Brexit te geven.

Een grote onbekende
“Bij deze sessies konden ondernemers op een laagdrempelige manier advies vragen over de stappen die zij in de aanloop naar Brexit kunnen zetten”, zegt Linda van Beek, teammanager Internationaal Ondernemen VNO-NCW en MKB-Nederland. “Goede voorlichting is nodig, omdat de gevolgen van Brexit voor veel MKB-ondernemers lastig zijn in te schatten. Eigenlijk is Brexit voor iedereen een grote onbekende. Nog nooit is een land uit de EU getreden, dus weet niemand precies hoe dat in zijn werk gaat en wat er allemaal bij komt kijken.”

“Voor kleinere MKB-ondernemers is dit extra ingewikkeld, want zij hebben vaak onvoldoende capaciteit om zich uitputtend met de gevolgen van Brexit bezig te houden. Zij wachten dikwijls totdat duidelijk is onder welk scenario het VK de EU verlaat. Maar die zekerheid is er helaas – nog – niet, terwijl Brexit Day met rasse schreden nadert. Wat we wel zeker weten, is dat ondernemingen die zakendoen met het VK sowieso met veranderingen te maken krijgen en dat de voorbereidingen daarop veel tijd in beslag nemen. Het is dus zaak om hier bijtijds mee te beginnen. Daarom hebben we de Brexit Buddy-bijeenkomsten in het leven geroepen, waar grote bedrijven en instellingen op informele wijze advies gaven over de maatregelen die MKB-bedrijven konden treffen.”

Veel verschillende vragen
De Rabobank is één van de instellingen die zijn kennis op financieel, logistiek en douanegebied graag met MKB’ers wil delen. “Voor ons waren de Buddy-bijeenkomsten een mooie kans om bedrijven te helpen bij vragen over de Brexit”, aldus Alexandra Dumitru, VK-econoom bij RaboResearch. “Opvallend vond ik de grote diversiteit aan ondernemingen die we tegenkwamen. Van bedrijven die Britse werknemers in dienst hebben tot firma’s die voor het eerst met douaneformaliteiten te maken krijgen. Van Nederlandse architecten die hun diensten in het VK aanbieden tot ondernemers die mogelijk op zoek moeten naar andere leveranciers. Zo sprak ik een ondernemer die vanwege de gunstige prijsstelling hooi kocht in het VK. Door Brexit moet hij waarschijnlijk uitkijken naar een ander toeleveringsbedrijf. Want bij het importeren van plantaardige producten uit een derde land krijgt hij te maken met kostprijsverhogende factoren, zoals fytosanitaire certificaten en inspecties.”

Ook de vragen van MKB’ers waren zeer gevarieerd. Dumitru: “Denk bijvoorbeeld aan: wie betaalt de meerkosten voor opslag en/of vervoer in het geval goederen bij de grens blijven staan? Hoe kunnen valutarisico’s worden afgedekt? Zijn er extra kosten verbonden aan het betalingsverkeer met het VK? Is vervoer naar het VK straks nog verzekerd? Kunnen chauffeurs zomaar het VK inrijden? In het algemeen adviseren wij bedrijven om de waardeketen in kaart te brengen, en te bekijken welke risico’s in de logistieke keten – bijvoorbeeld bij toeleveranciers of klanten – kunnen optreden.”

Bomen voor Britannia
Boomkweker Pieter van den Berk was een van de ondernemers in de bloemen- en plantensector die zich aanmeldde voor een Brexit Buddy-bijeenkomst in Aalsmeer. Zijn onderneming, in haar soort de grootste van Nederland, is gespecialiseerd in medium tot zeer grote maten bomen, struiken en rododendrons. Op de drie locaties van de kwekerij, waarvan er twee in Duitsland zijn gevestigd, werken circa 100 mensen. Het Verenigd Koninkrijk is één van de grootste afnemers van de kwekerij.

 Van den Berk levert ook bomen aan derde landen, maar het zwaartepunt van zijn zakelijke activiteiten ligt in de EU. “Bij een harde Brexit worden onze vele klanten in de VK van de ene op de andere dag importeur – met alle verplichtingen rond het in- en uitvoeren van plantaardige goederen van dien. Zij moeten er bijvoorbeeld voor zorgen dat de juiste documenten en gezondheidscertificaten na lossing worden doorgestuurd naar de betrokken instanties in het VK, waaronder de Britse plantkundige dienst. En voor aankomst van de goederen moeten al voormeldingen worden gedaan. Eigenlijk valt dit onder de verantwoordelijkheid van de importeur, maar vanwege alle onduidelijkheid gaan wij onze Britse klanten hierbij helpen. Veel van onze Brexit-voorbereidingen zijn er kortom op gericht om de handel met onze klanten in het VK voort te zetten, op de meest soepele wijze als mogelijk.”

De buddy die Van den Berk van advies diende, was de Dutch Flower Group – een familie van 30 gespecialiseerde handelsbedrijven die samen de gehele sierteeltketen bedienen. “Zij wezen mij onder meer op het risico van valutaschommelingen, iets waaraan wij tot dan toe weinig aandacht schonken. Op hun advies zijn wij onze klanten in het VK actief gaan informeren over de gevolgen van Brexit, zodat ook zij de noodzakelijke voorbereidingen treffen.”

Positieve respons
Van den Berk was één van de vele MKB-ondernemers die de afgelopen maanden advies inwonnen op de Buddy-bijeenkomsten, die telkens in een andere stad of regio werden gehouden. Volgens VNO-NCW’s Linda van Beek had de doelgroep veel waardering voor de evenementen. “Doorgaans meldden zich tussen de 60 en 160 ondernemers aan, en op basis van hun zakelijke achtergrond zorgden wij ervoor dat er voldoende experts met de juiste kennis aanwezig waren. Gezien de positieve respons, voorzagen we duidelijk in een behoefte.”

Brexit-gevolgen op douanegebied
Na Brexit krijgen ondernemers die handel drijven met het VK te maken met de Douane. Het volledige formaliteitenstelsel van de dienst wordt van toepassing, en het goederenverkeer van en naar het VK komt onder douanetoezicht te staan. Dit betekent dat ondernemers aangifte bij de Douane moeten doen, als zij goederen in-, uit- of doorvoeren. Mogelijk moeten zij ook invoerrechten betalen. Daarnaast veranderen de regels voor accijnsgoederen. Bovendien kunnen er verboden en beperkingen gelden op het terrein van veiligheid, gezondheid, economie en milieu. Om te checken welke gevolgen Brexit precies heeft, kunnen ondernemers de Brexit Impact Scan doen op www.brexitloket.nl.

Deel dit bericht