Staatssecretaris Snel opent Rijks Inspectie Terminal

Douane, NVWA en ILT hebben met de RIT een hypermoderne locatie voor gezamenlijke goedereninspecties tot hun beschikking. Goed nieuws voor het internationale bedrijfsleven.

11 April was een goede dag voor het internationale bedrijfsleven. Op de Tweede Maasvlakte, in het ronkende hart van de Rotterdamse haven, werd de Rijks Inspectie Terminal feestelijk in gebruik genomen. Staatssecretaris van Financiën Menno Snel verrichtte de officiële opening van het complex, waar geïntegreerd grenstoezicht gestalte krijgt – in optima forma.

Waar eens de Douane Controle Loods stond, staat nu de Rijks Inspectie Terminal. De nieuwe naam geeft aan dat op deze logistieke locatie nu meerdere overheidsdiensten vorm geven aan hun maatschappelijke opdracht. Omringd door de grootste containerterminals van Europa brengen Douane, NVWA en ILT hier gezamenlijk coordinated border management in praktijk – als antwoord op de voorziene verdere gestage groei van de goederenoverslag in dit gebied. De drie partners hebben met de RIT een ruime, moderne en bovenal praktische inspectiestraat tot hun beschikking, voorzien van de handigste technische hulpmiddelen. Van de intensieve samenwerking tussen de toezichthouders profiteert vooral de grensoverschrijdende handel en logistiek. Beter afgestemde fysieke controles door verschillende overheidsdiensten op één moment en op één plek leiden immers tot minder oponthoud in de transport- en distributieketen.

Het RIT-terrein biedt ook plaats aan het nieuwe Praktijk Trainings Centrum van de Douane. Dit opleidingscomplex voor het fysieke douanetoezicht is uniek in de wereld. Zo is er een trainbaan voor speurhonden gecreëerd die zijn weerga niet kent. Verder is er een scheepsinterieur op ware grootte nagebouwd, inclusief bemanningsruimten, een machinekamer en talloze gangen en schachten. Leden van het Landelijk Visitatieteam kunnen op die manier in een levensechte omgeving oefenen met het opsporen van smokkelwaar. Daarnaast staan er alle mogelijke typen containers opgesteld, zodat cursisten precies kunnen zien hoe criminelen deze prepareren voor smokkel. En er zijn ruimtes ingericht waar douaniers in opleiding op termijn kunnen worden geschoold met behulp van Virtual Reality en andere innovatieve technieken. Al met al stelt het nieuwe PTC de Douane in staat om ook in de toekomst op-en-top professionals op te leiden.

Bij de opening van de RIT kregen de genodigden de jongste bedrijfsfilm van de Douane te zien. Hierin wordt precies uit de doeken gedaan wat de strategische doelen van de Douane zijn, en hoe het nieuwe multifunctionele complex op de Maasvlakte bijdraagt aan de realisatie daarvan. Klik op de afbeelding hieronder om de video te bekijken. 

Deel dit bericht