Douaniers Miguel en Verola komen in reizigersbagage nogal eens zaken tegen die niet helemaal in de haak zijn. “Verdiep je in de voorschriften, liefst vóór je op vakantie gaat.”

Douaniers Miguel en Verola zien dagelijks vele duizenden vakantiegangers terugkeren van de meest exotische bestemmingen. Vermoeid van hun lange reis, willen die doorgaans maar één ding: snel naar huis. Waar ze zeker geen zin in hebben, is gedoe bij de Douane. Toch lopen sommigen daar vertraging op. En als ze pech hebben, wacht hen nog een financiële tegenvaller ook. Want de Douane komt in koffers en rugzakken nogal eens zaken tegen die niet helemaal in de haak zijn. Van opzet is overigens maar zelden sprake: veel reizigers weten simpelweg niet of nauwelijks wat ze wel en niet mogen meenemen naar Nederland. Terwijl de regels op dat vlak heel eenvoudig te vinden zijn…

“Wie zich voor z’n vakantie verdiept in de voorschriften, kan zich veel narigheid achteraf besparen”, vertelt Verola. “Ben je bijvoorbeeld niet op de hoogte van de vrijstellingsregeling van 430 euro voor goederen van buiten de EU, en je gaat lekker luxe shoppen op een verre citytrip, dan kan je bij terugkomst voor onaangename verrassingen komen te staan. Kostbare horloges, merktassen en designerkleding kopen in het buitenland en daar belasting terugvragen lijkt misschien voordelig. Maar wanneer vervolgens hier je bagage wordt gecontroleerd, en wij treffen die spullen aan, dan moet je er alsnog belasting over afdragen. En je krijgt er een behoorlijke geldboete bovenop. Uiteindelijk ben je dus duurder uit. Daarom: neem je teveel mee, geef dit dan altijd aan bij de Douane. Je betaalt dan wel belasting, maar in elk geval geen boete.”

Navigeer verder.

Deel dit bericht