(Bijna) alles over de taken van Douane Nederland op het gebied van voedselveiligheid.

Douane Nederland heeft een belangrijke taak op het vlak van voedselveiligheid* binnen Europa. Vooral in de Rotterdamse haven en op Schiphol voert de dienst documentcontroles uit om te verifiëren of bepaalde levensmiddelen zijn voorzien van de bijbehorende vergunningen/certificaten. Oftewel: of die producten voldoen aan de veiligheidseisen van de EU. Deze inspecties worden verricht in opdracht van de ministeries van Economische Zaken en Volksgezondheid, Welzijn en Sport en in samenwerking met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

De Douane doet zijn checks op twee momenten: voordat de goederen worden binnengebracht, en voordat ze het vrije verkeer in gaan. In het eerste geval wordt nagegaan of de benodigde papieren aanwezig zijn, in het tweede geval of de NVWA het betreffende product ‘EU-waardig’ heeft verklaard. Hiertoe heeft de Douane toegang tot de systemen van de NVWA, die verantwoordelijk is voor de zogenoemde overeenstemmingscontrole en de materiële controle van de zending in kwestie. Wanneer de kans bestaat dat een goed risico’s oplevert voor de gezondheid van de gebruiker, wordt het gestopt aan de EU-buitengrens.

Klik op de knoppen in de illustratie om meer te lezen over deze bijzondere en brede handhavingstaak van de Douane.

* In dit artikel ligt de focus op veiligheid van niet-veterinaire voedingsmiddelen (producten van niet-dierlijke oorsprong).

Deel dit bericht