De leden van het Landelijk Visitatieteam Douane kennen elke hoek en kier van ieder scheepstype. Overal kunnen drugs of sigaretten verborgen liggen.

Bulk carriers, containerschepen, sap- en chemicaliëntankers, ‘fruitjagers’, sleepboten, viskotters… het Landelijk Visitatieteam van de Douane is bekend met elk type vaartuig. Met twee ploegen van respectievelijk dertien en veertien man kamt deze eenheid wekelijks drie à vier schepen uit. Hoofddoel van hun speurtocht: verdovende middelen en sigaretten. Maar evengoed wordt gezocht naar wapens en munitie en illegaal geïmporteerde exotische dieren.  

“Nederland heeft meerdere zeehavens – Vlissingen, Amsterdam, Moerdijk – maar meer dan 80 procent van de tijd zijn wij in de grootste te vinden: Rotterdam. Als we ’s ochtends op weg zijn naar ons werk, weten we nog niet wat de dag zal brengen. Pas op kantoor horen we welk binnenkomend hoog-risicoschip we gaan controleren. Zodra dat toegankelijk is, gaan we in uniform aan boord. Twee man blijven bij de gangway staan om te kijken of er geen bemanningsleden tussenuit piepen. De ploegleider informeert de kapitein over het doel van het bezoek en de procedure, en brieft ons. Vervolgens trekken wij onze overalls aan.”

“Veiligheid staat voorop bij alles wat we doen. Aan boord kun je immers worden blootgesteld aan allerlei stoffen en gassen. Zo is het oppassen geblazen voor ontluchtingspijpen, waaruit kwalijke dampen kunnen ontsnappen. Daarom zijn we uitgerust met een beschermend pak, een helm en veiligheidsschoenen. Een speciale meter registreert het zuurstofgehalte en de hoeveelheid koolmonoxide, en slaat alarm bij een te hoge waarde van giftige bestanddelen in de lucht. Ook beschikken we over een portofoon voor contact met de collega’s, een dienstpistool, handboeien en liefst drie lampen. Verder heeft iedereen een keur aan gereedschap bij zich, waaronder een dopsleutel, een bako, schroevendraaiers en sleuteltjes waarmee je elektriciteitskasten open krijgt.”

Navigeer verder

Deel dit bericht