Gasmeetkundige Joeri van Eck behoedt zijn collega’s voor allerlei schadelijke dampen die uit containers kunnen ontsnappen.

Gasmeetkundige Joeri van Eck (Douane Roosendaal) checkt de atmosfeer in containers voordat deze aan een nadere fysieke controle worden onderworpen. Zo behoedt hij zijn collega’s voor schadelijke dampen die uit goederenzendingen kunnen ontsnappen.

“Hier in de Vlissingse haven doen we voornamelijk drugscontroles op risicolijnen in de scheepvaart. Het gaat vooral om vracht van fruitboten uit Zuid-Amerika. Deze specifieke container checken we, omdat er volgens onze informatie een nogal aparte combinatie van landbouwproducten in zit: zoete aardappels, mango’s en physalis, oftewel goudbessen. Zoals meestal heb ik eerst een volledige gasmeting gedaan, wat zo’n 20 minuten vergt. Ik steek dan een lange sonde tussen de deuren, die lucht uit de container trekt. Deze loopt via een gasdichte slang naar mijn multigasmeter, waarmee ik 300 stoffen kan detecteren. Het apparaat gaf aan dat het gehalte koolmonoxide in de container enorm hoog is: acht maal de maximaal toegestane waarde. Met mijn gasmasker en luchtfles op heb ik vervolgens aan de voorzijde vast een aantal dozen uit de lading gehaald en bekeken. De achterste rijen mag ik nu niet inspecteren, omdat er geen collega in de buurt is voor assistentie. Normaliter staat er iemand op wacht bij de containerdeur. Als ik achterin flauwval, vast kom te zitten of gewond raak, kan hij me in veiligheid brengen.”

Navigeer verder.

Deel dit bericht