De lessen en successen van AGS2

Hoe staat het met de gefaseerde ontwikkeling en implementatie van het nieuwe aangiftesysteem van de Douane?

Het traject van ontwikkeling en invoering was lang en hobbelig, maar het nieuwe systeem voor het indienen en afhandelen van invoeraangiften AGS2 oogst inmiddels steeds meer lof. Zowel binnen de Douane als in kringen van ondernemers. Welke ervaringen zijn waardevol voor het vervolg van het brede programma AGS?

De Douane werkt aan één nieuw, allesomvattend aangiftesysteem: AGS. Het neemt de plaats in van diverse bestaande aangiftesystemen en bestaat uit vier componenten: AGS1 voor opslag, AGS2 voor import, AGS3 voor export en AGS4 voor diverse zaken, zoals maandaangiften.

Met AGS1, dat eind 2011 werd ingevoerd, had slechts een handvol bedrijven te maken. AGS2 (sinds 24 maart in werking) daarentegen is een proces waarbij veel aangevers betrokken zijn – zo’n 800. Het vervangt Douane Sagitta Invoer (DSI), dat ruim een kwart eeuw in gebruik was. Met dit verouderde systeem had de Douane onmogelijk kunnen aansluiten op de Union Customs Code (UCC), die volgend jaar in werking treedt.

De creatie en implementatie van AGS2 bleken ingewikkelder en daarmee meer tijdrovend dan voorzien, wat een zekere negativiteit in de hand werkte. Maar nu het systeem draait, laten de voordelen zich voelen, zo blijkt uit de verhalen van douanier Esther Bekman en EVO-medewerker Dennis Heijnen. Klik op de foto’s hieronder om verder te lezen.

Deel dit bericht