Kunst- en maatwerk in Maastricht

Hoe Douane Nederland service op maat verleent op ‘s werelds meest vermaarde kunst- en antiekbeurs.

Half maart begon weer de prestigieuze European Fine Art Fair (TEFAF) in Maastricht. Douane Nederland speelt een belangrijke rol op deze jaarlijkse kunst- en antiekbeurs: 10 dagen lang staan ontelbare culturele schatten – van eeuwenoud tot modern – uit alle windstreken onder toezicht van de dienst. In 2011 maakten beursorganisatie en Douane afspraken voor strakkere formaliteiten rond het evenement. Vanaf die tijd verloopt de samenwerking nagenoeg vlekkeloos.

TEFAF geldt als ’s werelds meest vermaarde manifestatie op het terrein van kunst en antiek. Elk jaar zijn er zo’n 250 standhouders – van wie tweederde afkomstig van buiten de EU – die een geschatte € 1 miljard aan goederen onder douanetoezicht meebrengen. Schilderijen, juwelen en andere kostbare objecten staan onder douanetoezicht vanaf het moment dat ze van buiten de EU aankomen in Nederland, totdat ze de EU-buitengrens weer verlaten. Voor de Douane is TEFAF de happening met de hoogste waarde aan goederen waarover een latente belastingschuld wordt vastgesteld.

Na ruim een kwart eeuw samenwerking tussen TEFAF en Douane, was het vier jaar geleden hoog tijd om de werkrelatie nieuw leven in te blazen. Wiel Meessen, klantmanager bij Douane Eindhoven, en projectcoördinator van TEFAF Manon van Beuken vertellen wat er sindsdien is veranderd.

Klik op de foto hieronder om verder te lezen.

Deel dit bericht