Documentenonderzoeker Ina Ubels speurt naar falsificaten van allerhande officiële papieren, die steeds geraffineerder worden.

Douanemedewerker Ina Ubels is documentenonderzoeker. Haar kracht: een scherp oog, affiniteit met grafische technieken en kennis van echtheidskenmerken. Daarmee speurt ze naar falsificaten van allerhande officiële papieren, die steeds geraffineerder worden. “Dit werk is een kat-en-muisspel.”

“In totaal zijn we met z’n tienen binnen team Documentenonderzoek. Stuk voor stuk zijn we expert Doc 3, waarvan er in ons land maar een kleine 150 rondlopen – ook bij onder meer politie en Koninklijke Marechaussee. Dit wil zeggen dat we zeer specialistische kennis hebben van alles wat met druktechnieken en echtheidskenmerken te maken heeft. Die expertise hebben we vooral opgedaan tijdens onze opleiding van 3 maanden aan het Media Instituut van het Grafisch Lyceum Eindhoven. In die tijd hebben we bijvoorbeeld Joh. Enschede en de Nederlandsche Bank bezocht om ons te verdiepen in de beveiligingsaspecten van waardepapieren. En we leerden te denken als criminelen, door in de huid van de vervalser te kruipen. Je moest dan documenten manipuleren door onder meer persoonsgegevens te veranderen of pasfoto’s te vervangen.”

“In dit vak draait eigenlijk alles om heel nauwkeurig kijken. Mijn collega’s en ik hebben een scherp en geoefend oog, en kunnen vanzelfsprekend terugvallen op allerhande optische instrumenten: van een eenvoudige loep tot moderne telescopen en computergestuurde apparatuur. Naast die handige hulpmiddelen blijft fingerspitzengefühl uiteraard van groot belang: als je een verdacht product in handen krijgt, moet je intuïtief aanvoelen dat er iets niet in de haak is.”

Navigeer door om verder te lezen.

Deel dit bericht