AGS: vier bouwstenen, één systeem

Programmamanager Dick Romp blikt vooruit op de komst van de volgende module binnen AGS: de functionaliteit Uitvoer, vervanger van DSU.

Stap voor stap vervangt aangiftesysteem AGS voorlopers als DSI en DSU, die aan modernisering toe waren. Met de invoering van de module Invoer (AGS2) werd deze zomer een nieuwe mijlpaal bereikt. Programmamanager AGS Dick Romp belicht nog eens de verschillende voordelen voor Douane en bedrijfsleven, en blikt vooruit naar de komst van de functionaliteit Uitvoer (AGS3). Die staat gepland voor volgend jaar.

“Behalve dat AGS noodzakelijk is met het oog op de implementatie van de Union Customs Code in 2016, is het van toegevoegde waarde voor de logistieke sector. Zo krijgen im- en exporteurs sneller zekerheid over de status van goederen. En het aangiftesysteem is gebaseerd op datamodel 3 van de World Customs Organization, dat ondernemers dankzij XML-ondersteuning de mogelijkheid biedt gegevens rechtstreeks vanuit de eigen applicatie aan te leveren. Verder stelt AGS de Douane in staat om de credibility checks in te voeren die Brussel van ons verlangt. Dat zijn geautomatiseerde controles die voor betere aangiften zorgen.”

Geen losse onderdelen
“Voor onze samenwerkingspartners is het soms verwarrend dat we de termen AGS2, AGS3 en AGS4 hanteren. Het zijn geen losse onderdelen, maar de verschillende bouwstenen van één, geïntegreerd systeem, dat in fasen wordt opgeleverd. Eind 2011 werd de eerste in gebruik genomen, waarmee de Douane opslagaangiften kan ontvangen. Sinds enkele maanden is AGS2 in de lucht, de vervanger van Douane Sagitta Invoer, DSI. Dat was in feite een papieren procedure die naderhand geautomatiseerd werd, terwijl AGS2 een compleet geautomatiseerd proces is. Waar bij DSI een bedrijf de Douane kon bellen om te vragen of we nog even wat konden veranderen in zijn aangifte, is dat nu ondenkbaar. Een douaneambtenaar heeft simpelweg niet langer de mogelijkheid zelf gegevens aan te passen. Een verzoek tot correctie kan uitsluitend elektronisch worden ingediend. Op die manier leggen we de verantwoordelijkheid bij de juiste partij: de ondernemer.”

Zelfde look and feel
“Bij AGS2 waren we te optimistisch over de implementatiestrategie en snelheid waarmee we de module zouden kunnen invoeren. De lessons learned nemen we mee in de aanloop naar de invoering van de exportfunctionaliteit AGS3, die komend jaar wordt gerealiseerd. Via onder meer webinars gaan we de doelgroep bijpraten, net zoals bij de overgang naar AGS2. Op zo’n online presentatie laten we altijd een live chat met een panel deskundigen volgen. Van de vragen die tijdens een dergelijke sessie worden gesteld, kunnen we zo’n 95 procent direct beantwoorden. Die publiceren we vervolgens binnen een week, zodat ze voor alle geïnteresseerden beschikbaar zijn. Verder komt er een YouTube-filmpje waarin we de belangrijkste veranderingen uitleggen. Het is goed om op deze manier het contact te zoeken. Kijk, voor ondernemingen die behalve uitvoeren ook importeren, zal de overgang straks geen enorme omslag betekenen. De look and feel van AGS2 en AGS3 zijn hetzelfde, al gaat het om een ander soort aangifte. Maar bedrijven die uitsluitend exporteren, zullen echt aan de uitvoeraangifte nieuwe stijl moeten wennen.”

“Uiteraard betrekken we ook nu weer koepelorganisaties als Fenex, Fenedex en EVO en de Alliantie Douane Software bij het implementatietraject. Voor het testen van de performance gaan we een aparte strategie hanteren. Het bedrijfsleven ziet het liefst een testomgeving die de werkelijke situatie benadert, en 24/7 beschikbaar is. We kunnen op dit vlak niet alle wensen inwilligen, maar kijken wel naar de mogelijkheden.”

Deel dit bericht