Uniek in de wereld: een masteropleiding voor het douanevak

Hoe nuttig is de unieke Master Customs & Supply Chain Compliance? Twee studenten van de eerste lichting geven hun mening.

Pioniers, zo mag je dit bonte gezelschap studenten gerust noemen. In de zomer van 2013 begonnen ze aan een van de eerste wetenschappelijke douaneopleidingen ter wereld: de Master Customs & Supply Chain Compliance. Deze tweejarige, internationaal toegankelijke deeltijdstudie – ontwikkeld door Douane, bedrijfsleven en universiteiten – steunt op drie pijlers: douanewetgeving, logistiek, en zakelijke informatiesystemen en compliance. Ze vormt een staaltje van de vooruitstrevendheid en innovatieve kracht van Nederland, waar overheid, ondernemersorganisaties en wetenschap steeds vaker samen zoeken naar oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken.

Waarom een academische opleiding voor douaneprofessionals? Hun vakgebied evolueert in rap tempo – kijk bijvoorbeeld naar de ingrijpende veranderingen op het gebied van AEO-certificering, ketenbenadering, Europese douanewetgeving en informatietechnologie. Meer dan ooit moeten medewerkers van de Douane en het bedrijfsleven weten welke impact deze ontwikkelingen hebben op hun dagelijks werk, hun organisatie en hun relevante omgeving. Zij hebben strategische kennis nodig om op een complexere toekomst voorbereid te zijn.

Daarbij kan goede samenwerking tussen Douane en bedrijfsleven pas van de grond komen, als men aan weerszijden weet hoe de ander is georganiseerd en functioneert. Dus hebben douanemedewerkers evengoed kennis van logistiek en bedrijfskunde nodig, en kunnen ondernemingen niet zonder personeel dat ook thuis is in compliance en accountancy.

De Master Customs & Supply Chain Compliance staat open voor medewerkers van Douane en bedrijven met een vooropleiding op minimaal bachelorniveau, en de wil om hun vakgebied naar een hoger plan te tillen. Professionals als Irene Burggraaf en Aad Scholten, beiden te zien op dit groepsportret. Zij vertellen over hun drijfveren om terug te keren naar de collegebanken.

Meer informatie over de Master Customs & Supply Chain Compliance is te vinden op www.rsm.nl/customs.

Deel dit bericht