Op pad met vraagbaak Strategische Goederen Joris Nijdam. Hij ziet toe op naleving van de Rusland-sancties op mainport Schiphol.

“Als vraagbaak heb ik behalve de basisopleiding voor douaniers een aanvullend leertraject gevolgd. Dat bestond in mijn geval uit twee modules: Wet Wapens en Munitie en Strategische Goederen. Vooral die laatste kent veel raakvlakken met het huidige sanctiepakket. Aanvankelijk hadden we voornamelijk te maken met sancties tegen Noord-Korea en Iran. Met Rusland en de Oekraïne erbij is het een stuk hectischer geworden. In het kader van de maatregelen tegen die landen kijken we veel gerichter naar de uitvoer en doorvoer van strategische goederen. Om welke producten gaat het? Waarvoor worden ze gebruikt? Wat weten we over de eindbestemming? Zo mogen aan Rusland geen dual use goederen* worden geleverd, als er sprake is van militaire eindgebruikers. Al is dat soms lastig te bepalen. Want die vermeende eindgebruiker kan het materiaal tenslotte weer doorverkopen.

Ook interessant is de vraag wanneer iets in de categorie dual use valt, en wanneer niet. Zo zijn we bij controles wel eens industriële pompen met bestemming Iran tegengekomen. Daarin is soms viton verwerkt, een bepaald soort plastic. Onschuldig materiaal, denk je misschien. Totdat je leert dat het ook wordt toegepast in kerncentrales.”

 * dual use goederen zijn zaken die behalve voor civiele ook voor militaire doeleinden kunnen worden ingezet

Deel dit bericht